Alegeri parlamentare 2016. Unde puteți vedea prezența la vot


Alegeri parlamentare 2016 - Harta interactiva a prezentei la vot

Alegeri parlamentare 2016. Românii din țară din cei din străinătate vor putea urmări duminică, 11 decembrie, alegerile parlamentare live pe internet, cu ajutorul a două platforme online lansate recent.

GovITHub anunță lansarea platformei online Hartă Prezență Vot – Alegeri Parlamentare 2016, disponibilă la adresa http://radar.ithub.gov.ro/ și accesibilă în condiții optime în vizualizare tip desktop, site destinat monitorizării în timp real a prezenței la vot de la alegeri parlamentare 2016 din 11 decembrie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului site-ul oferă date în timp real privind prezența la vot atât din secțiile de vot de pe teritoriul României, cât și cele din afara țării. Realizată în colaborare cu Biroul Electoral Central, platforma de vizualizare în timp real a datelor asociate alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie oferă acces liber 24/7 la informații actualizate o data la fiecare 5 minute pe perioada alegerilor, privind: prezența la vot pentru fiecare județ al României, prezența la vot înregistrată în unitățile administrativ teritoriale, prezența la secțiile de vot din întreaga țară, prezența la vot a românilor din diaspora, la nivel de țară, prezența la vot în secțiile din afara României, gradul de ocupare înregistrat în rândul diasporei.

„Imediat după alegerile parlamentare, platforma va oferi informații despre prezența totala la vot din ziua alegerilor și poate contribui ulterior, la verificarea informațiilor de pe teren și transparentizarea procesului electoral. Ulterior, aplicația va integra și alte seturi de date care pot fi obținute din surse oficiale de la alte instituții ale statului. Întrucât acest proiect depinde în principal de datele care pot fi agregate și prezentate vizual, GovITHub se concentrează foarte mult pe colaborarea cu instituții ale statului care au date oficiale și actualizate de interes public”, precizează comunicatul.

Realizată în colaborare cu Biroul Electoral Central, platforma de vizualizare în timp real a datelor asociate alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie oferă acces liber 24/7 la informaţii actualizate o data la fiecare 5 minute pe perioada alegerilor, privind:

• Prezenţa la vot pentru fiecare judeţ al României
• Prezenţa la vot înregistrată în unităţile administrativ teritoriale
• Prezenţa la secţiile de vot din întreaga ţară
• Prezenţa la vot a românilor din diaspora, la nivel de ţară
• Prezenţa la vot în secţiile din afara României
• Gradul de ocupare înregistrat în rândul diasporei

Imediat după alegerile parlamentare, platforma va oferi informații despre prezența totala la vot din ziua alegerilor și poate contribui ulterior, la verificarea informațiilor de pe teren și transparentizarea procesului electoral.

Această platformă nu este singura care oferă informații live pe internet despre alegeri parlamentare 2016. Alegătorii pot vedea alegerile live pe internet și pe o altă hartă electorală: http://parlament2016.ro/.

Harta Electorală permite observarea procesului de vot în mod dinamic

Harta Electorală permite observarea procesului de vot în mod dinamic. În fiecare ora, poate fi vizualizată prezenţa generală la vot, prezenţa pe sexe, pe categorii de vârstă şi poate fi comparata cu prezenţa de la locale, atât pe toată țara cât și pe localități sau județe. Cu zoom pe oricare județ, vor fi afișate date pentru comunele/ orașele aferente județului. Acest tool, util mai ales în ziua alegerilor, a fost creat de 3 Olimpici Internaționali la Informatică (Mihai Ciucu, Cătălin Tiseanu și Mihai Gheorghe) și este oferit pro-bono oricui îi este de folos.

Alegeri parlamentare 2016. Numărul de telefon pentru sesizarea neregulilor la vot

Expert Forum, în parteneriat cu Funky Citizens va organiza un centru de informare și asistență electorală pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Votanții vor avea la dispoziție platforma http://www.votcorect.ro și numărul de telefon Telverde 0800 080 200 la care se pot cere informații sau se pot semnala nereguli.

Platforma www.votcorect.ro conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din campania electorală sau din ziua votului. Fiecare dintre sesizările transmise va fi atent analizată, vom răspunde și vom acorda asistență, unde este cazul.

Platforma va include și o secțiune cu răspunsuri la întrebările cele mai frecvente legate de votare: proceduri de vot, proceduri legate de organizarea alegerilor, decizii ale birourilor electorale, regulile de observare sau cele de sesizare a neregulilor.

Apelurile sunt gratuite din rețelele Telekom (Romtelecom, Cosmote), Orange, Vodafone, RDS și UPC. Alegătorii din străinătate ne pot suna la +40212039020, număr taxabil conform tarifelor practicate de rețeaua telefonică a utilizatorului.

Sursa: libertatea.ro

Daca v-a placut acest articol, urmariti-ne pe Facebook:
ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:
705 Vizualizari
Comentarii Facebook

Fii primul care lasa un comentariu la "Alegeri parlamentare 2016. Unde puteți vedea prezența la vot"

Lasă un răspuns