Parchetul General: Iliescu și Militaru au determinat uciderea unui număr mare de persoane


Parchetul General: Iliescu și Militaru au determinat uciderea unui număr mare de persoane. Generalul magistrat Coșneanu începe urmărirea penală în dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității, după ce România liberă a dezvăluit tergiversarea anchetei

Parchetul General: Iliescu și Militaru au determinat uciderea unui număr mare de persoane. Generalul magistrat Coșneanu începe urmărirea penală în dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității, după ce România liberă a dezvăluit tergiversarea anchetei

După ce Secția Parchetelor Militare, condusă de general de brigadă magistrat Gheorghe Coșneanu, s-a codit să înceapă urmărirea penală în dosarul Revoluției din decembrie 1989, în sfârșit s-a hotărât să aplice deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. După 27 de ani, Coșneanu a dispus începerea urmăririi penale in rem (pentru faptă), nu a persoanelor responsabile de crimele comise atunci.

Procurori militari ai Secției Parchetelor Militare au anunțat că ieri, 1 noiembrie 2016, s-a dispus extinderea (?) urmăririi penale “in rem”, adică pentru crime împotriva umanității. Decizia vine după ce România Liberă a publicat o serie de articole în care am arătat că echipa generalului Coșneanu fie nu poate, fie nu vrea să facă o anchetă temeinică în dosarele Revoluției din decembrie 1989 și a Mineriadei din iunie 1990.

În dosarul Revoluției nici măcar nu era începută urmărirea penală, deși procurorii militari erau obligați să o facă pentru a respecta mai multe decizii CEDO.

Totodată, comunicatul Parchetului mai specifică: ”Din actele dosarului rezultă că, pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității”.

Coșneanu a coordonat închiderea dosarului Revoluției în 2014. Acum, tot el reîncepe ancheta. Dacă în 2014 era convins că trebuie închis dosarul, cum se poate avea încredere că va face o investigație imparțială și îi va trimite în judecată pe cei vinovați în condițiile în care faptele și probele rămân aceleași?

În articolele publicate de România liberă în luna octombrie anul acesta s-a susținut schimbarea din funcția de șef al Parchetelor Militare a generalului Coșneanu. Au cerut-o revoluționarii din Asociația 21 Decembrie 1989. Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a refuzat, garantând domnia sa că până la sfârșitul anului dosarele vor fi finalizate, după cum ne-a declarat Teodor Măriș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989.

Sursa: romanialibera.ro

Daca v-a placut acest articol, urmariti-ne pe Facebook:
ALTE ARTICOLE RECOMANDATE:
1241 Vizualizari
Comentarii Facebook

Fii primul care lasa un comentariu la "Parchetul General: Iliescu și Militaru au determinat uciderea unui număr mare de persoane"

Lasă un răspuns